خدمات ما
-
ارتودنسی
ادامه مطلب -
ایمپلنت (کاشت دندان)
ادامه مطلب -
لامینیت های دندانی
ادامه مطلب
خدمات عمومی و تخصصی دندانپزشکی
در بعضی شرایط خاص کشیدن دندان ها ضروری است. در بسیاری از موارد دندان های عقل و یا آسیاب سوم فضای کافی در فک برای روییدن در محیط دهان در اختیار ندارند و به صورت نهفته یا نیمه نهفته باقی می مانند و یا به صورت کج و خارج از قوس دندانی می رویند.
دندان های عقل نهفته ممکن است تورم و درد ایجاد کنند و علاوه بر این ممکن است باعث ایجاد صدمات غیر قابل برگشت به دندان ها، استخوان و لثه اطراف خود شوند و یا کیست و تومورهایی ایجاد کنند که قسمت عمده ای از فک را نابود کند. خارج کردن این دندان ها نه تنها ضرری ندارد بلکه شدیداً توصیه می شود. دندان های عقل برای رژیم غذایی مدرن نسل بشر بی فایده هستند و با تکامل انسان به تدریج حذف می شوند و در آینده انسان ها بدون دندان آسیاب سوم به دنیا خواهند آمد.
البته تنها دندان های عقل نیستند که ممکن است دچار نهفتگی شوند بلکه این اتفاق ممکن است برای تمام دندان ها روی دهد. این دندان های نهفته باید توسط دندان پزشک متخصص از فک خارج شوند. در کلینیک ما این عمل توسط پزشکان متخصص بسیار مجرب انجام می شود و درد و تورم و صدمات حین عمل به استخوان فک به حداقل می رسد. در موارد دیگر، اگر ترمیم یک دندان بسیار پوسیده و یا شکسته و ترک خورده امکان پذیر نباشد و یا اگر درمان ریشه ی یک دندان عفونی دچار شکست شده باشد و عملی و منطقی به نظر نرسد باید دندان را خارج کرد. دندان های بسیار لق که به بیماری لثه دچار هستند یا دندان هایی که کج روییده اند و در جویدن نقشی ایفا نمی کنند نیز کاندید کشیده شدن هستند.به فواصل بین دندانی دیاستم گفته می شود.مهمترین علت درمان با دیاستم تامین زیبایی می باشد البته ممکن است در مواردی باعث ایجاد مشکل در تکلم شودکه ابتدا باید علت ایجاد دیاستم مشخص شود که این علل شامل موارد زیر می باشد : ۱)فقدان یک یا چند دندان ۲)وجود زبان بزرگ و قوی و وجود فرنوم (بند پشت لب بالا) در ناحیه بین دندانهای پیشین بالا ۳)بزرگی فک و کوچکی دندان برای درمان فواصل بین درمانی ابتدا باید علت آن مشخص شود و با توجه به علت ، طرح درمان فرق می کند.مثلا اگر فاصله به دلیل وجود فرنوم باشد باید ابتدا فرنوم را برداشته و جراحی گردد و سپس فاصله ها بسته شود. به طور کلی برای بستن فواصل بین دندانی از موارد زیر می توان استفاده کرد : ارتودنسی ، ایمپلنت ، پروتزهای ثابت ، لامینیت چینی ، کامپوزیت (استفاده از مواد همرنگ) مستقیم و غیر مستقیم انتخاب هر کدام از این روش ها ارتباط مستقیم با علت دیاستم دارد برای مثال اگر علت دیاستم از دست رفتن یک یا چند دندان و جا به جایی بقیه دندان ها و یا فقدان مادرزادی یک دندان باشد ابتدا به روش ارتودنسی دندان ها به هم نزدیک میشوند و سپس فاصله به وجود آمده به وسیله جایگزین کردن دندان مورد نظر اصلاح شود. مساله دیگر اندازه ی دیاستم است که خیلی مهم است در صورت وجود فاصله ی زیاد بین دندان ها نمی توان از روش ترمیم استفاده کرد زیرا حاصل کار ، دندان های بزرگ و بد شکل خواهد بود. در مواردی که به هر دلیل دندان ها دچار تغییر رنگ شده و یا دندانهایی که در اثر درمان ریشه تیره شده و یا دندانهایی که کمی بهم ریخته باشند می توان از درمان لامینیت استفاده کرد .
لایه ای نازک از جنس چینی است که روی سطح بیرونی دندانها چسبیده می شود و مثل یک لایه ی نازک ناخن مصنوعی می باشد ،چندین روش برای سفید کردن دندان وجود دارد ، سفید کردن با بیلیچینگ ، استفاده از کامپوزیت ، استفاده از لامینیت و استفاده از روکش کامل. مواردی که باعث تغییر رنگ دندان می شود عبارتند از: بالا رفتن سن و تخلخل مینای دندان ، مصرف داروهایی مثل تتراسایکلین در دوران بارداری یا کودکی ، رنگدانه های خارجی مثل تنباکو ، سیگار ، چای و قهوه ، وجود بیش از اندازه فلوراید در آب ،ژنتیک و وراثت و نژاد افراد. لامینیت به دو صورت ونیر چینی و ونیر کامپوزیت می باشد . لامینیت ونیر چینی بهترین روش جهت زیبایی دندان ها است مخصوصا برای دندان هایی که دچار فلورزیس شده اند یا دندان هایی که در اثر مصرف تتراسایکلین دردوران بارداری و یا کودکی دچار تغییر رنگ شده بهترین روش درمانی است زیرا این نوع تغییر رنگ تنها با لامینیت بر طرف می شود و زیبایی فوق العاده ای به بیمار می توان هدیه کرد.
در لامینیت ونیر کامپوزیت از مواد ترمیمی همرنگ دندان استفاده می شود. مزیت لامینیت کامپوزیت به لامینیت چینی اولا در هزینه کمتر آن است ، ثانیا در یک جلسه می توان انجام داد ، ثالثا نیازی به قالبگیری و کارهای لابراتواری ندارد.
روکش کامل: اگر تغییر رنگ زیاد و پوسیدگی وجود داشته باشد و همچنین در صورت عدم استفاده ازدرمان لامینیت می توان از روکش کامل استفاده کرد.
مزایای لامینیت:
۱- درمان و اصلاح بد رنگی و بد شکلی دندان ها
۲- زیبا سازی دندان ها بدون نیاز به ارتودنسی
۳- بستن فواصل بین دندانی ، اصلاح طرح لبخند
۴- بلند کردن دندان های کوتاهپروتز ثابت: تعریف: به اعضای مصنوعی بدن پروتز گفته می شود، منظور از پروتز در دندانپزشکی، دندانهای مصنوعی می باشند و پروتز ثابت به پروتزی اطلاق می گردد که بر روی دندان یا دندانهای پایه چسب خورده و ثابت می گردد. پروتز ثابت شامل روکش و بریج (پل) می باشد. روکش بر روی یک دندان تراش خورده سوار می شود, بریج نیز بر روی دندانهای پایه کناری قرار می گیرد و شامل دندانهای جایگزین شده نیز می باشد.
ونیرVeneer
روکش Crown
بریج Bridge
ایمپلنت(کاشت دندان)
۱- دندان هایی که پرکردگی حجیم و وسیع دارند می بایست روکش گردند تا دچار تخریب و شکستگی نگردند.
۲- دندان هایی که دیواره باقی مانده نازک و ضعیف دارند نیز نهایتاً خواهند شکست لذا حتماً باید روکش شوند.
۳- دندان هایی که عصب کشی شده اند به دلیل خشک شدن بافت دندانی و حجم وسیع تراش حتماً روکش گردند تا عمر دندان افزایش یابد.
۴- در مواردی که دندان های قدامی دچار بدرنگی، بدشکلی، فاصله و بی نظمی خفیف باشند می توان با ترمیم و یا احیاناً روکش های زیبایی مخصوص نظر بیمار را تأمین نمود و لبخند زیبا آفرید.پس از مصرف مواد غذایی در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان (عدم استفاده از مسواک ، نخ دندان و دهانشویه و…) لایه ای نازک از مواد غذایی بر روی دندانها رسوب می کند که پلاک میکروبی نام دارد . در صورتیکه پلاک دندانی از روی سطوح دندانی پاک نشود زمینه مناسبی برای رسوب املاح معدنی در بزاق دهان را فراهم می آورد درطی این روند بتدریج به میزان چسبندگی و سختی رسوبات افزوده می شود که در این حالت به این رسوبات جرم گفته می شود و نهایتاً با عث آسیب به بافت لثه و دندانها می شود . آیا جرم گیری به دندان آسیب می رساند؟
بسیاری از مردم گمان میکنند که جرم گیری مینای دندان را جدا کرده و باعث ضعیف شدن دندانها میگردد. بعضی نیز تصور میکنند که جرم گیری باعث خراب شدن لثه میگردد و عده ای نیز گمان میکنند جرم گیری برای زیبایی است. این افکار کاملا اشتباه میباشد و جرم گیری برای خارج کردن جرم و پلاک میکروبی از روی دندانها و بین لثه و دندان است و باعث میشود که میزان پوسیدگی و بیماری لثه کاهش یابد. ممکن است بعد از جرم گیری و برداشتن جرمهای روی دندانها تحریکات سرمایی و گرمایی وارد شونده به محیط دهان مستقیما در تماس با سطح دندان قرار گیرد و بیمار احساس حساسیت و ناراحتی کند یا بعد از جرم گیری لقی دندان بیشتر احساس شود و یا پوسیدگیهایی که در زیر جرمها واقع شده بودند نمایان گردند و بیمار تمام این مشکلات را به جرم گیری نسبت دهد. در صورتی که عامل تمام آنها جرمها بودند نه جرم گیری. با انجام عمل جرم گیری باکتریهایی که بر روی جرمها قرار دارند (که از خودشان اسید ترشح میکنند و باعث پوسیده شدن دندان میگردند) از روی دندان و لثه خارج شده و به سلامتی دهان و دندان کمک میکند. بعد از جرم گیری در صورتیکه دندانها حساس بودند می توان از دندانپزشک خود مشاوره گرفته و از خمیردندانهای مخصوص دندانهای حساس برای مدتی استفاده کرد همچنین از دهانشویه مناسب استفاده نمایید تا در بهبود زخمها موثر واقع شود. همچنین برای تقویت لثه می توان از محلول رقیق آب نمک برای ماساژ دادن لثه ها استفاده کرد. طبق تحقیقات علمی حمله قلبی (سکته) ممکن است با عفونتهای حاد ناشی از باکتریهایی که روی پلاک دندانی رشد میکند مرتبط باشد. و این عامل میتواند همانند اعتیاد به سیگار یا بالا بودن چربی خون در افزایش احتمال بیماریهای قلب و عروق موثر باشد.پروتز به هر جسمی که به طور مصنوعی ساخته می شود و جایگزین عضو از دست رفته بدن می شود گفته می شود.در زمینه جایگزینی دندانهای از دست رفته از سه نوع پروتز استفاده می کنیم که شامل پروتز های متحرک ، ثابت ، ایمپلنت می باشد.
پروتز متحرک:این پروتز شامل :۱- پروتز پارسیل ۲- پروتز کامل(دندان مصنوعی )
پروتز پارسیل : این پروتز شامل چندین دندان جایگزین متصل به یک پایه پلاستیک به رنگ لثه است که توسط اسکلت فلزی بهم متصل شده اند پروتز پارسیل با گیره های فلزی به دندانهای طبیعی شما متصل می شود که این اتصال تقریباً دیده نمی شود ممکن است برای تطابق بهتر یک پروتز پارسیل با دندانهای طبیعی لازم باشد که آنها روکش شود . در چند هفته اول پروتز پارسیل جدید شما ممکن است حجیم و ناراحت به نظر آید ولی دهان به آن عادت کرده و آن را قبول می کند قرار دادن و برداشتن پروتز مقداری تمرین می خواهد که در صورت رعایت دستورات براحتی در جای خود قرار می گیرد . هرگز با گاز گرفتن پروتز آن را با فشار سر جای خود نرانید این کار باعث خم شدن و یا شکستن پروتز می شود.اگر پروتز فشار زیادی به ناحیه خاص وارد کند ممکن است که در آن ناحیه زخم بوجود آید دندانپزشک پروتز شما را تنظیم می کند تا راحتتر تطابق یابد.معمولاً قبل از خواب آنرا از دهان درآورده و صبح دوباره آنرا استفاده کنید. بهتر است که غذا خوردن را با قطعات کوچکتر و نرم شروع کنید و با هر دو طرف دهان بجوید تا فشار یکنواختی روی پروتز وارد شود . اگر در تلفظ بعضی از کلمات و صحبت کردن مشکل دارید بهتر است با صدای بلند تمرین کنید تا با مرور زمان به ان عادت کنید .
پروتز کامل (دست دندان): پروتز کامل براساس زمان گذاشتن در دهان به ۲ نوع معمولی و فوری تقسیم می شود .پروتز فوری بلافاصله بعد از کشیدن دندانهای باقی مانده در دهان گذاشته می شود که در این صورت دندانپزشک قبلاً قالبهای فکین بیمار را تهیه کرده و ندازه گیری های لازم را انجام داده است .
پروتز کامل معمولی بعد از بهبودی بافتها که حداقل ۶ تا ۸ هفته به طول می انجامد ساخته می شود .